Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mire használjuk bringánkat?

2011.08.17

Kedves haladóbb bringás!

Üdvözlünk a "Haladóbb bringások 10 parancsolata" című tanulmánysorozatunk első része alkalmából. Ahogy azt ígértük 10 héten keresztül folyamatosan, egy-egy részt kapsz kézhez, melyekben olyan hasznos és praktikus kérdésekre kaphatsz választ, tanácsot, amelyek felmerülhetnek kerékpárod hétvégi vagy éppen aktív hétköznapi használata közben. A sorozat végigolvasása után pedig már nyugodt szívvel mondhatod el magadról: valóban haladóbb bringás lettél!

HA felkészültél, akkor vágjunk bele!

 

Sorozatunk folyamán a rendszeresen bringázókhoz szeretnénk szólni, azokhoz, akik már valamilyen szinten életük fontos részének tekintik a kerékpározást. Nézzük meg, milyen kerékpár lehet nyerő adott stílushoz, vagy ellenkezőleg, milyen bringa alkalmas kevésbé.

Kerékpárral közlekedek, alkalmanként túrázás, kikapcsolódás céljából

Az átlagos city-trekking kerékpár alkalmas lehet rövidebb bringatúrákra, feltéve, ha nem célunk valódi terepviszonyok közé merészkedni. Ha néha sport céllal is bringázunk, akkor mindenképpen fontos a megfelelő áttétel (sebességi fokozat) tartomány, előbb-utóbb ugyanis biztosan szembe kerülünk meredek emelkedőkkel. Vásárlásnál vizsgáljuk meg a kerékpáron a kormány, kormányszár elhelyezkedését, ugyanis a felegyenesedett „kényelmes” testtartás túrák alakalmával már inkább akadályoz, hosszú távon kellemesebb a "kormányra hajoló" pozíció.
Ha ebbe a kategóriába tartozunk, a mountainbike kerékpárnak még nincs sok értelme, az országútira nagyjából hasonló vonatkozik, mint a városi közlekedésre. Hasonlóan fölösleges alkatrész a teleszkópos villa is eddig a szintig.
Árban a megfelelő áttételtartomány és a magasabb minőségű alkatrészek miatt itt körülbelül 50 ezer Forint a belépő kategória.

Vegyes használat: közlekedés, kikapcsolódás, sportolás

Itt nagyon nehéz meghatározni egy kerékpár-kategóriát, legjobb, ha kedvenc kerékpárüzletedben kikéred szakember tanácsát. Ha szeretsz a természetben túrázni, válassz egy mountainbike kerékpárt, melyet lehet városiasítani is, azaz sárvédővel, csomagtartóval, egyebekkel felszerelni. Érdemes könnyen le és felpattintható kiegészítőket választani, hogy mindig az adott bevetéshez igazíthassuk a bringát, akár percek alatt. Természetesen egy mountainbike kerékpárt sosem fogunk tudni olyan szinten városiasítani, mint egy city-bike-ot, egyszerűbben fogalmazva, öltönyben nem ajánlott a használata.

Sokrétű sportolási lehetőséget rejtenek magukban az úgynevezett cross- és fittness bringák is, melyek "nagykerékkel", földúton is használható gumival rendelkeznek és adott árszinten a legkönnyebbek, leszámítva az országúti kerékpárokat. Utóbbi kategória ismét egy külön műfaj, aki ilyet választ, inkább már a sportra helyezi a hangsúlyt, adott célra viszont nem talál alkalmasabb bringát.
Árát tekintve egy sokrétűen használható mountainbike kerékpár (nem összekeverendő az áruházi "kerékpárnak látszó tárgyakkal") 70 ezer Forint körül kezdődik, a cross vagy fitness bringák is innen indulnak.Sportoláshoz, szabadidős tevékenységhez használom, ritkán közlekedem

Ha ebbe a kategóriába tartozol, nehezebb a dolgod, mert azok a jellemzők, amelyek a városi közlekedésben előnyösek – kényelmes testtartás, city felszerelés, komfort nyereg, stb. – inkább hátráltatni fognak sportolás közben. Nagyjából érvényesek az előbb leírtak, de neked kell átgondolni, mennyire vagy hajlandó kompromisszumokat kötni a felszerelésben.
Az viszont biztos, úgy az országútik, mint a mountainbike-ok terén, a rendszeres túrázáshoz, sportoláshoz már komolyabb bringára van szükség, amelyek bírják a fokozott igénybevételt. Mountainbike esetén itt már fontos egy megfelelő csillapítással rendelkező teleszkópos villa is. Hasonlóan egy sífelszereléshez, itt már minőséget kapsz a pénzedért.

 

Rendszeresen, sportszerűen bringázom

Aki már eljut arra a szintre, hogy a kerékpározást kedvenc sportjának, hobbijának tekinti, nem köt kompromisszumokat. Olyan bringát választ, ami a legjobban megfelel a célnak. Semmi fölösleges súly, mindent a saját igényeik szerint. A komfort kormány és az izzasztó emelkedők nem férnek meg egymással, mint ahogy a slick-gumik és a sziklás lejtők sem…

Nagyon fontos megemlíteni a témával kapcsolatban azt is, hogy nem csak a "Mit?" hanem a "Hol?" kérdés is lényeges. A legjobban akkor járunk, ha egy olyan üzletben vásárolunk, ahol megbízunk az eladóban, ki tudunk alakítani törzsvásárlói kapcsolatot és ezek után nyugodtan rábízhatjuk magunkat szakemberek tanácsaira. Hosszú távon ez nem csak a legcélravezetőbb, de a takarékosabb megoldás is.

Ha már sikeresel eldöntötted, neked melyik típus is a legmegfelelőbb, akkor irány a következő rész, amelyben a merevfalú vagy össztelós kérdést taglaljuk!